Algemene info

Shinichi Suzuki


Shinichi Suzuki wordt in 1898 geboren in Nagoya (Japan) en sterft een kleine honderd jaar later in 1998.
Hij is de zoon van de stichter van de grootste vioolfabriek ter wereld.  Zelf start hij zijn vioolstudie op 17-jarige leeftijd en gaat hij in Tokio studeren.  Nadien reist hij naar Duitsland waar hij een leerling wordt van de beroemde vioolpedagoog Karl Klingler.

Shinichi Suzuki

Shinichi Suzuki

Na 8 jaar studie bij Karl Klingler keert hij terug naar Japan om er te musiceren en te onderwijzen.  Shinichi Suzuki wordt één van de eerste Japanse concertviolisten en hij richt met zijn broers een strijkkwartet op.  Hij gaat ook onderwijzen aan de Keizerlijke Muziekacademie en de Kunitachi muziekacademie in Tokio.  De Tweede Wereldoorlog betekent het einde van zijn podiumloopbaan.

Vanaf 1945 ontwikkelt hij een nieuwe onderwijsmethode: de moedertaalmethode. Sommige van zijn eerste leerlingen, Toshiya Eto en Koji Toyoda, worden met de moedertaalmethode beroemde concertviolisten.

Vanaf de periode dat Shinichi Suzuki de moedertaalmethode ontwikkelt, concentreert hij zich uitsluitend op het les geven aan kinderen en adolescenten.

Shinichi Suzuki
Shinichi Suzuki
Voor zijn pedagogisch werk krijgt hij overal eretitels en prijzen en hij ontvangt zelfs 8 eredoctoraten. Shinichi Suzuki sterft op 26 januari 1998 nadat reeds honderdduizenden kinderen viool of andere instrumenten leerden spelen via zijn methode.

Solsleutel Suzuki- of moedertaalmethode
Solsleutel Verenigingen
Solsleutel FAQ